Inspiratieplein

Welke invloed hebben de gebouwen - waarin we werken, wonen of verzorgd worden - op ons? Hoe kunnen we met de inrichting van ruimten onze fysieke en mentale gezondheid bevorderen? En de openbare ruimte daarbuiten: hoe kan die bijdragen aan gezondheid en welzijn van bewoners?
Deze en andere aspecten van een gezonde leefomgeving krijgen volop aandacht op ons Inspiratieplein. Studenten, onderzoekers en professionals gaan met u in gesprek over de projecten waarin ze samen werken aan vraagstukken uit de praktijk.
Deze projecten hebben betrekking op onder andere innovaties in het ziekenhuis en verzorgingshuis, dynamisch meubilair en ontwerp van stedelijk interieur (‘De stad als sportschool’). Uiteraard kunt u op het plein ook zelf ervaren hoe deze innovatieve producten werken. En zien (of beleven) hoe een oudere met beperkingen zijn omgeving ervaart.

Het thema (Zorg)Technologie is zeer actueel en eveneens een belangrijk thema op het plein. Welke rol speelt technologie in het creëren van een gezonde leefomgeving? Hoe en waar wordt dit al toegepast en waar liggen de kansen? Hierbij kunt u denken wearables (activity tracker), professionele apps, serious games en de toekomstige mogelijkheden van 5G.

Dat Kunst en Cultuur een positieve invloed heeft op gezond ouder worden is inmiddels bewezen, maar het is ‘gezond’ voor iedereen. Op het plein presenteren we diverse projecten op het gebied van Kunst en Cultuur en Healthy Ageing in het Noorden. En doe vooral mee met de inspirerende activiteiten!

Naast professionals uit onderwijs en praktijk ontmoet u op het plein ook studenten van diverse betrokken opleidingen. Ga met hen in gesprek over hun rol en visie. Ze delen graag hun kennis met u. Immers: zij zijn de professionals van de toekomst en spelen een cruciale rol in de realisatie van een gezonde leefomgeving.

Het Inspiratieplein biedt u zowel inspanning als ontspanning en is de perfecte plek om te ontmoeten!

Wat gaat u ervaren op het inspiratieplein?

RAA(D)T en appeltaart
Een heerlijke cappuccino of espresso drinken met versgebakken appeltaart op het Zorgplein. Wie wil dat nou niet?  
Tijdens dit heerlijke moment wordt u onder andere bijgepraat over het plan om de personeelstekorten aan te pakken in zorg en welzijn. Er staat zeker wat te gebeuren in Noord-Nederland!

Onderwijs & onderzoek
Met en door studenten wordt er gepraat over onder andere innovaties met betrekking tot een gezonde omgeving, Health Space Design, Kunst & Samenleving, Huis van de toekomst, Healthy Workplace en een beweegvriendelijk inrichting van de openbare ruimte.

Dovencultuur & Nederlandse gebarentaal
In deze workshop wordt toegelicht hoe je om moet gaan met mensen met een auditieve beperking en hoe je met hen kan communiceren. Tijdens de workshop maken je kennis met de verschillende aspecten van Dovencultuur en leren jullie ook een aantal basisgebaren van de Nationale Gebarentaal. Voor deze workshop kunt u zich apart opgeven via info@zorginnovatieforum.nl.

Serious Gaming
Meer over Top Dutch Games. En  natuurlijk kunt u zelf spelen met bedrijven en instellingen!

Werk & Mantelzorg
Mantelzorg wordt steeds belangrijker in Nederland. Je bent mantelzorger, wanneer je langdurig en intensief onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit je omgeving. Dit kan je partner, kind, of ouder zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Deze zorg heeft impact op de mantelzorger zelf en overbelasting van de mantelzorger is helaas geen uitzondering (1 op de 5 werkenden combineert werk met mantelzorg). De mantelzorgwerkplaats is een actieve werksessie waar professionals met elkaar in gesprek gaan over één van de thema’s, namelijk werk & mantelzorg. Er wordt gezocht naar kleine maatwerkoplossingen die de werkende mantelzorger kan helpen en overbelasting voorkomt.
Gesprekspartner is Martijn Tillema, adviseur voor Mezzo en Werk&Mantelzorg. Dit is een kleine workshop tijdens het inspiratieplein waarvoor u zich apart kunt opgeven (via info@zorginnovatieforum.nl, ZIF stimuleert werkgevers uit hun netwerk om de erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk' te verwerven).

Ontmoeting tussen generaties
Studenten Zorg en Welzijn gaan met de aanwezigen in gesprek: wat betekent een gezonde leefomgeving voor u? En hoe kunnen wij daar samen aan werken? Gezamenlijk worden er visionboards opgetekend.

En natuurlijk zijn er gedurende de dag nog veel meer activiteiten!