Terugblik opening Health Hub Roden

donderdag 26 maart 2015

  • HANNN

De Health Hub Roden is een feit!

Vrijdag 13 maart 2015, het is zover: de officiële opening van Health Hub Roden. Normaliter is het een uitdaging om op de vrijdagmiddag ergens een goede opkomst te krijgen maar dat lijkt bij de opening van de Health Hub geen enkel probleem. In grote getale zijn de genodigden aanwezig bij deze, in vele opzichten, verrassende middag in het voormalig pand van Cordis.

Ambitieuze agenda
De organisatie heeft een ambitieuze agenda samengesteld wat ongetwijfeld veel mensen heeft aangesproken. Femke Wolthuis, vooral bekend als nieuwslezer van de NOS en RTL, kruipt vol enthousiasme in haar rol als dagvoorzitter. Niets is haar te gek, van een cabaretesk optreden afgewisseld met scherpe vragen tot een duet met burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Noordenveld. Het is de juiste mix van humor zonder de serieuze kant van de opening uit het oog te verliezen.

Het moment waar naar toe wordt gewerkt is het leggen van een puzzel door alle betrokken partijen. Dit moment, waar de puzzelstukjes op z’n plek ‘vallen’, markeert de officiële opening. Maar niet voordat enkele betrokkenen het woord krijgen om te vertellen wat de Health Hub nu tot zo’n uniek project maakt.

“Een bijzonder traject, dat alleen maar winnaars kent”
Deze kop, een quote van Ard van der Tuuk, gedeputeerde van de provincie Drenthe, vat mooi samen wat de sprekers allemaal individueel uitspreken die middag. In Roden is een unieke samenwerking ontstaan tussen kennisinstituten, bedrijfsleven en overheid. Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, die voor deze gelegenheid graag ruimte maakt in zijn drukke agenda, laat weten dat deze koppeling van samenwerkingspartners hem aanspreekt. Het past goed bij het kennisbeleid van de overheid.

De focus ligt op gezond ouder worden. De vergrijzing neemt toe en bij het ouder worden komen gebreken. Het is belangrijk nu te investeren, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van medische hulpmiddelen, om aan de behoeften van de samenleving in de toekomst te kunnen voldoen. Ook de positieve effecten op de regio worden belicht. Jan Degenhart, één van de initiatiefnemers van de Health Hub in Roden en voorheen werkzaam voor Cordis, legt uit dat de Health Hub directe werkgelegenheid (100 Fte) oplevert. Daarnaast zullen nieuwe ondernemingen ontstaan en zal het zeker ook een aanzuigende werking hebben op andere bedrijven. Tot slot komen de studenten door hun werk in de Health Hub dichter op het bedrijfsleven te staan en vinden ze beter aansluiting op hun toekomstige werkveld.

Victorine de Graaf-Peters, Dean van het Instituut Life Science & Technology van de Hanzehogeschool, geeft aan dat de manier van werken in de Health Hub een unieke is. "In de Hub werken derde- en vierdejaars studenten (WO, HBO en MBO) aan "Nice to Know" projecten. Dit zijn pre-competitieve vragen vanuit de bedrijven waar we met studenten aan de slag gaan. Uit 50% van dit type projecten ontstaat een "Need to Know" vraag voor bedrijven die er mogelijk anders nooit was gekomen. Dat is vroege innovatie. Je start ergens en weet niet waar je tegenaan loopt, maar dat kan in potentie baanbrekend zijn!”

Wat is de Health Hub Roden nu precies?
Health Hub Roden is een innovatieve samenwerkingsvorm met medische technologiebedrijven. In de Hub werken ondernemingen in deze sector, zoals die prominent aanwezig zijn in en rond Roden, samen met onderwijs- en kennisinstellingen. In een ruimte van 1.500 m2 werken studenten en docent-onderzoekers van kennisinstellingen samen met medewerkers van meerdere bedrijven aan onderzoeksprojecten gericht op gezonder ouder worden. Een plek waar kennis niet alleen wordt gedeeld maar ook wordt ontwikkeld.

Jos Aartsen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, legt uit dat Noord-Nederland een goede omgeving is om onderzoek te doen. Vergeleken met andere delen van Nederland is er in het Noorden minder mobiliteit; de omgeving waarbinnen onderzoek plaats vindt is hierdoor meer constant.

De partijen die nu bij dit initiatief betrokken zijn: VDL Wientjes, IMDS, Alvimedica, BioTransfer, Advantage, ISD Noordenkwartier, Vereniging SpringBoard, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Gemeente Noordenveld, Regio Groningen-Assen, TCNN, HANNN, UMCG , Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Hanzehogeschool Groningen. De Hanzehogeschool is penvoerder van de Health Hub Roden.

Hieronder een uitgebreid fotoverslag van de middag, de uitzending van RTL toekomstmakers is terug te kijken via deze link. 
 

 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network