Samen Doe Het Zelven?

donderdag 19 mei 2016

 • HANNN

HANNN Symposium over de maakbare gemeenschap

Tijdens Building the Future of Health organiseert HANNN een mini-symposium over een belangrijk aspect van blue zones: actieve gemeenschappen. Maar hoe staat het met de organisatiegraad in deze tijden van individualisering? Kunnen we bouwen aan communities? 

“Samenleving. Het geheel van de met elkaar verkerende mensen”. Aldus Van Dale. Mooie definitie, maar wat moeten we dan met het gegeven van individualisering? De neiging van mensen om in toenemende mate solo samen te verkeren? Een relevante vraag, omdat het onderdeel uitmaken van een actieve gemeenschap en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving van positieve invloed zijn op gezondheid. 

In de zoektocht naar manieren om een ‘man made’ blue zone te realiseren, wijden we daarom een mini-symposium aan de maakbaarheid van actieve gemeenschappen. Dit gebeurt op basis van voorbeelden in de praktijk: hoe krijg je een wijk aan het tuinieren? Hoe realiseer je een groeiende kerkgemeenschap in tijden van ontkerkelijking? En hoe betrekt je mensen bij de wijk zonder van te voren te bepalen wát je gaat doen.

Sprekers:

 • Dieuwke Broekstra van Koor Bladgoud - Bladgoud is een koor voor iedereen die van zingen houdt waarin het hoofdrepertoire wordt gevormd door popmuziek. Denk aan muziek van Coldplay, Anouk en Adele. Maar ook aan Michael Jackson en Queen.
   
 • Ina Holtrop & Ted Willemsen van Stenden Hogeschool Minor ‘Community Care’. - Studenten werken samen aan maatschappelijke vraagstukken. Hierbij is het belangrijk om open te staan en vooruit te kijken en daarbij een reflecterend oog te hebben voor de mensen die betrokken zijn bij dat maatschappelijk vraagstuk.
   
 • Jos Meijers, Stichting Toentje -  Stichting Toentje is een sociale onderneming in het groen die werk en opleidingsmogelijkheden oplevert en leidt tot verbetering van het voedselaanbod van de Voedselbank. Ook biedt Toentje mogelijkheden op het gebied van leefstijlverbetering, voedsel en natuureducatie en ontmoeting.
   
 • Arjan Zantingh, Pastor Bestuur en Theologie  van de Stadskerk VBG - De Stadskerk | VBG is een enthousiaste en eigentijdse christelijke kerk van veelal jonge mensen.

Moderator: Daan Bultje, directeur HANNN

Datum: Woensdag 1 juni 2016,

Locatie: UMCG, Blauwe Zaal

Tijd: 12.15-13.15

 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network