Quantified Self grondlegger Gary Wolf wordt visiting professor Hanzehogeschool Groningen.

donderdag 9 juni 2016

  • Zorg Innovatie Forum

Op woensdag 15 juni wordt Gary Wolf -een van de grondleggers van de wereldwijde Quantified Self beweging– officieel geïnstalleerd door het College van Bestuur als visiting professor bij de Hanzehogeschool Groningen.

Publiekslezing
Ter ere van deze installatie geeft hij op dinsdagavond 14 juni een (gratis) publieke lezing getiteld ‘Against Behaviour Change’. Gary Wolf staat bekend als een ‘inspiring TED-talker’, zijn video over the Quantified Self werd al bijna 800.000 maal bekeken.

Quantified Self (QS) is een beweging van ontwikkelaars en gebruikers die geïnteresseerd zijn in zelfkennis door middel van zelfmetingen. Steeds meer mensen gebruiken technologie met als doel om informatie te krijgen over zichzelf, hiervan te leren en dit te delen. Deze observatie werd onder de noemer Quantified Self (QS) in 2007 geïntroduceerd door Kevin Kelly en Gary Wolf, beiden editors van het Amerikaanse technologie blad Wired. Sindsdien begeleidt Gary Wolf de nog steeds groeiende wereldwijde community in hun zoektocht naar persoonlijke betekenis in persoonlijke data. De QS-community wordt gefaciliteerd door conferenties en MeetUps, waar ervaringen van ontwikkelaars en persoonlijke ervaringen van gebruikers worden gedeeld.

Bij de Hanzehogeschool Groningen werd op 28 september 2012 het eerste en tot nu toe enige Quantified Self Institute (QSI) opgericht in samenwerking met Quantified Self Labs (LCC, San Francisco). Het Quantified Self Institute is een netwerkorganisatie met een focus op onderzoek en impact, onderwijs, advies en het testen van de betrouwbaarheid van draagbare technologie. Om de QS-community liggen vragen over de relatie tussen technologie, cultuur en menselijk gedrag. Hoe voer je zo goed mogelijk een zelfmeetexperiment uit? Het QS Institute tracht hier zoveel mogelijk op aan te sluiten en de installatie van Gary Wolf is hier direct een gevolg van. Bovendien wordt de samenwerking verder geïntensiveerd, o.a. met het initiatief om gezamenlijk een Quantified Self Journal op te richten.

De publieke lezing op 14 juni vindt plaats in het Academiegebouw (Broerstraat 5) in Groningen en is voor een breed publiek toegankelijk. Het aantal plaatsen is beperkt en inschrijven is noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op www.meetup.com/qsgroningen en www.qsinstitute.org/event/against-behaviour-change-public-lecture-by-gary-wolf.

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum