Levensverhalen op muziek in het Odensehuis

donderdag 17 december 2015

  • Zorg Innovatie Forum

Alumni en studenten van het Prins Claus Conservatorium hebben in het najaar van 2015 drie maanden lang muzikale composities gemaakt voor de bezoekers van het Odensehuis, een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun naasten in de Korrewegwijk in Groningen. Anthony Heidweiler had de artistieke leiding over het gehele proces.

Het doel van het project is een duurzame praktijk te creëren waarbij de musici structureel betrokken blijven bij het Odensehuis. ​Samen met de deelnemers van het Odensehuis hebben studenten en alumni teksten en composities geschreven. De teksten zijn gebaseerd op verhalen van deelnemers over hun leven. De musici gingen met de teksten, waarbij een professionele tekstschrijver betrokken was, aan het werk. Dit heeft geresulteerd in composities die door de deelnemers werkelijk als hun eigen verhalen werden herkend en gevoeld.  De composities werden op woensdag 25 november in het Odensehuis en zaterdag 28 november in het Prins Claus Conservatorium uitgevoerd.

Tijdens het project voerde het lectoraat onderzoek uit, dat bestond uit interviews en observaties, en een literatuurstudie. De uitkomsten van het project kunnen worden gebruikt door studenten die zelf willen gaan werken in een vergelijkbare praktijk, en door de overige Odensehuizen in Nederland of centra voor dagopvang. Meer.

 

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum