De Kunst van het ouder worden

dinsdag 5 september 2017

  • Healthy Ageing Week 2018

Tijdens de tweede editie van het interactieve en culturele ouderenfestival De kunst van het ouder worden kijken we met de ogen van kunstenaars, wetenschappers en ervaringsdeskundigen én met onze bezoekers, van jong tot oud, naar ons eigen ouder worden. Wat betekent ‘goed en gelukkig oud worden’ voor ons? Kom mee praten, denken, lachen en doen. Oud worden gaat immers over ons allemaal.
We verrassen je met allerhande activiteiten. We hebben bijvoorbeeld een expositie over nieuwe technologie in de kunsten, zorg en welzijn en een debat over wat we allemaal wel niet over onszelf kunnen meten en weten. Je kunt zelf een dansje wagen, kijken hoe Marjolein Rover radio maakt, alles leren over De Voedselzandloper van Kris Verburgh, luisteren naar verhalenverteller Anne van Delft die vertelt waar zij nog graag haar bed voor uit komt en samen gezellig eten tijdens het driegangendiner Maaltijd der Generaties.
Iedereen die geïnteresseerd is in de kunst van het ouder worden is welkom: senioren, vrijwilligers in de zorg, kunstenaars, mantelzorgers, studenten, professionals, etc. In 2016 was het festival in een mum van tijd uitverkocht, dus bieden we dit jaar twee keer hetzelfde programma aan op een dag. Dan kun je zelf kiezen of je het festival in de middag of avond bezoekt: al dan niet in combinatie met een maaltijd.
Alvast een tipje van de sluier van het programma:

LEZING
Wat maakt voeding uit bij het ouder worden? | Kris Verburgh
Kris Verburgh, bekend van het spraakmakende boek De Voedselzandloper, doet al jaren onderzoek naar de rol van voeding in het verouderingsproces en verouderingsziekten. Hij vertel over enkele van zijn bevindingen.

EXPOSITIE
High tech, in de zorg en de verbeelding
Je hoort steeds vaker over nieuwe technologie, robotica en biometrie in zorg en welzijn. Je kunt tijdens ons festival zelf kennismaken met zorgrobot Zora, wandelen met Lea de high tech rollator, spelen met de Tovertafel, in virtual reality een andere wereld bekijken én interactieve installaties van drie jonge MADTech-kunstenaars uitproberen.

Met:
Zora, de zorgrobot
Lea, de high tech rollator
Compaan, een speelse ipadtoepassing
De Tovertafel, een speltafel en esthetisch object
CRDL, sensorische ervaringen ‘in het moment’
VR-brillen, de Dementiebril en virtueel zwemmen met dolfijnen
Move the Music, installatie van Kayleigh Beard
In touch with nature, installatie van Wembo Liu
V-Harmony, vr-beleving van het oude Harmoniegebouw (work in progress) – door Dennis Molema

DEMO’S & ZELF DOEN
Nooit te oud om te dansen
Doe mee met de demo’s en workshops, laat je meevoeren door de muziek en dans!
Rock ’n rollen met Thecla van Brakel, Kijken naar de Waaierdans en een Tibetaanse dans van dansgroep Mulan, Dorothée Wortelboer geeft een workshop ‘dansen met Parkinson of reuma – of gewoon omdat het fijn is om te doen!’,  Rob & Inez verblijden je met een workshop Argentijnse Tango en je kunt helemaal los tijdens de Silent Disco.

RADIO
Zomaar Radio | Marjolein Rover
Marjolein Rover, bekend van Stand van Stad, heeft als haar side-kick een Groningse muziekverzamelaar met een persoonlijke platencollectie. Zij onderzoeken met het festivalpubliek de, al dan niet verborgen, geneugten van het ouder worden.

EXPOSITIE
Hollandse Wijzen | fotograaf Peter van Beek
Peter van Beek ging afgelopen jaar op zoek naar ‘de ander’, hij arrangeerde ontmoetingen tussen verschillende groepen ouderen en ging met hen fotograferen. Tijdens het festival hebben we de primeur van zijn foto-expositie. 

MUZIEK
Prins Claus Conservatorium
Het Prins Claus Conservatorium deed onderzoek; je bent nooit te oud om een muziekinstrument te leren spelen. Inmiddels geven Krista Pyykönen en Guillem Cabré Sallagre een module vakdidactiek voor de oudere leerling. Krista vertelt, Guillem werkt met een paar leerlingen en je krijgt als bezoeker de kans een instrument uit te proberen.

POËZIE
Poëzie ter plekke | Lilian Zielstra
Je was voor het eerst verliefd: hoe klinkt in 2017 een gedicht voor je geliefde van toen? Je ging verhuizen: hoe klinkt een ode aan je oude huis? Stadsdichter Lilian Zielstra gaat, samen met collega’s, met je in gesprek over je (jeugd) herinneringen en maken ter plekke poëzie.

DINER
Maaltijd der Generaties | samen eten
Eet je ook mee op het festival? Om 18.00 uur gaan we met 100 man aan tafel! Samen eten schept een band, gezellig kletsen, nader kennismaken, ervaringen delen of juist voorpret. Eet smakelijk!
 

UITLEG TICKETS
Er zijn 4 soorten tickets.
1. Ticket alleen voor het middagprogramma (14.00 - 18.00 uur)
2. Ticket voor het middagprogramma met aansluitend een diner (14.00 - 19.00 uur)
3. Ticket alleen voor het avondprogramma (19.00 - 22.30 uur)
4. Ticket voor het avondprogramma met voorafgaand een diner (18.00 - 22.30 uur)


Link info en ticketverkoop: https://www.groningerforum.nl/ouderenfestival

Locatie: Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen 
Kaartverkoop: Kaarten zijn online en aan de kassa van de Oude Boteringestraat te koop. Tip: er is een handleiding voor het kopen van online tickets.

De Kunst van het ouder worden is een productie van het Groninger Forum en Een Leven Lang Kunst.

Met dank aan: Hanzehogeschool Centre of Expertise, VRIJDAG, Fonds voor Cultuurparticipatie (op weg naar Age Friendly Cities), Gemeente Groningen, Provincie Groningen, Vegro.

Aandachtsgebieden

#HAW18