5G internet: basis proeftuin mobile health in aantocht

donderdag 20 augustus 2015

  • HANNN

Binnenkort kunnen (internationale) partijen in Noord-Groningen de mogelijkheden onderzoeken van het gebruik van mobiel dataverkeer via 5G, de toekomstige standaard voor mobiel dataverkeer. Ook voor de gezondheidssector kan het platform 5G van enorme toegevoegde waarde zijn. HANNN schuift daarom aan om mee te praten over de ontwikkeling van dit platform. Op dinsdag 25 augustus is in Loppersum het boekje: ‘’5Groningen" gepresenteerd door de initiërende partijen.

Voor deze 5G proeftuin hebben private en publieke partijen zich verenigd in een internationaal uniek experiment, waarbij in een groot landelijk gebied 5G kan worden doorontwikkeld en waar de nieuwste toepassingen kunnen worden uitgeprobeerd. Niet alleen hebben bedrijven in Groningen hierdoor de kans om als eerste te profiteren van de economische voordelen die 5G ons gaat bieden, maar dit field-lab zal ook nieuwe bedrijvigheid aantrekken.

De verwachting is dat in 2020 het gebruik van mobiel dataverkeer ongeveer 1000 zo groot zal zijn als nu. De volgende generatie van mobiele datacommunicatie zal nog minstens 5 jaar op zich laten wachten, maar heeft ingrijpende gevolgen. Door de nieuwe technologie wordt down- en uploaden niet alleen veel sneller, zij biedt ook op andere vlakken betere mogelijkheden. Veel meer apparaten kunnen er tegelijk op, batterijen van sensors in de landbouw gaan tien keer zo lang mee, communicatie wordt ontdaan van vertraging.

Daan Bultje vertelt aan verslaggever Steven Radersma van Radio Noord welke kansen dit biedt op het gebied van zorg en personalized health.

Klik op deze link voor het interview

Dat alles maakt 5G bijzonder geschikt als platform voor mobile health, e-health, zorg op afstand en de monitoring daarvan, en dit kan straks in Noord-Groningen getest worden. Maar ook voor zelfrijdende auto’s en landbouwmachines, biedt 5G ongekende mogelijkheden, net als toepassingen voor onderwijs op afstand. Het meten en verzamelen van gegevens over aardbevingen en de stabiliteit van dijken wordt met 5G betrouwbaarder en gebruikersvriendelijker.

Met het 5G- Fieldlab worden bedrijven en kennisinstellingen in staat gesteld om met de allerlaatste technologieën te kunnen testen in dit landelijke gebied.  

De Economic Board Groningen nam het initiatief voor de realisering van 5Groningen. Met de Economic Board committeren KPN, Huawei, Ericsson, Surfnet, TNO en Economische Zaken/Agentschap Telecom zich voor de komende jaren aan het opzetten van een gezamenlijk 5G Fieldlab in Noord-Groningen.

HANNN ondersteunt dit initiatief door inbreng van cases en het bouwen van coalities op het gebied van gezondheidszorg en personalized health.

 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network