Noord-Nederland Europees kampioen Healthy Ageing

woensdag 13 juli 2016

  • HANNN
  • Zorg Innovatie Forum

Noord-Nederland is koploper in Europa op het terrein van Healthy Ageing, volgens de Europese Commissie. Vandaag presenteert het een ranglijst van Europese voorbeeldregio’s op het gebied van Active and Healthy Ageing. Liefst 78 regio’s uit 22 Europese lidstaten deden mee voor een plek op deze lijst, die wordt bepaald door het aantal sterren dat je haalt. Noord-Nederland behaalde onder leiding van het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN) de maximale score van vier sterren, een eer die maar een selecte groep van 8 regio's toevalt. Met deze erkenning wordt de zichtbaarheid van Noord-Nederland in Europa vergroot, komen kennisinstellingen en andere organisaties sneller in aanmerking voor internationale samenwerking en wordt het voor bedrijven makkelijker om innovaties op het gebied van gezondheid te exporteren.

De vier sterren zijn een gevolg van een proces, waarbij regio’s regelmatig opnieuw worden gecontroleerd en beoordeeld. Dit doet denken aan het Michelinsterrensysteem voor restaurants. In 2013, de eerste keer dat voorbeeldregio’s werden aangewezen, kreeg Noord Nederland ook al de (toen) hoogste score van tweemaal drie sterren. De nieuwe status is volgens Daan Bultje, directeur van het HANNN, nog unieker.

“De Europese Commissie heeft de lat dit jaar hoger gelegd, omdat we moesten kunnen aantonen dat we met onze activiteiten een groter deel van de bevolking bereiken. Ik ben er heel trots op dat dit gelukt is, en dat de Europese Commissie bevestigt dat Noord-Nederland er goed aan heeft gedaan te kiezen voor het speerpunt Healthy Ageing. De maximale score onderstreept de boodschap die wij al jaren uitdragen: Op het gebied van innovatie voor gezond ouder worden is er in Europa geen betere regio dan Noord-Nederland.”

De status is niet alleen een erkenning voor wat er al door Noord-Nederland gepresteerd is, maar schept ook verplichtingen voor de toekomst, aldus Bultje: “Voorbeeldregio’s worden voor de Europese Commissie namelijk steeds belangrijker. Zij worden ingezet om hun kennis over Active & Healthy Ageing te delen met minder ontwikkelde regio’s. Daarnaast wil de EU de export van gezondheidsinnovaties afkomstig uit voorbeeldregio’s stimuleren. Zowel overheden als bedrijven en kennisinstellingen profiteren hiervan, want gezondheidsinnovaties die hier worden ontwikkeld hebben een betere kans om Europees te worden overgenomen en opgeschaald. Dat is geweldig nieuws voor bijvoorbeeld een mkb-ondernemer die zijn vleugels over de landsgrenzen uit wil slaan, en met deze status kan aantonen dat zijn diensten en producten zijn ingebed in een regio die voorop loopt op het gebied van gezonde innovaties. Niet alleen een mooie opsteker voor de regio, maar ook voor de BV Nederland dus.”