Webinar Kinderarmoede en Gezondheid - Alles is Gezondheid

  • 14:00 uur
  • 15:00 uur
  • online
  • Zorg Innovatie Forum

Je ziet het vaak niet, maar in Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. In sommige buurten hoort zelfs één op de drie kinderen bij een gezin waar nauwelijks geld is voor gezond voedsel, onderdak of kleding. 

Geldgebrek is voor deze kinderen niet het enige probleem, ook sociale uitsluiting en een onveilige situatie in het gezin richten schade aan. Armoede zorgt voor stressvolle ervaringen die de gezondheid van kinderen niet ten goede komen. Ze kampen met hoofdpijn, buikpijn, stress, vermoeidheid, depressie, stoornissen etc. Ook op latere leeftijd hebben ze een grotere kans op ziekte en vertonen ze vaker ongezond gedrag. Verder zorgt opgroeien in armoede voor een rem op de talentontwikkeling van honderdduizenden kinderen. Dat laten we ons toch niet gebeuren?!

Vragen die aan bod komen

In het webinar ‘Kinderarmoede en Gezondheid: ieder kind een kansrijke toekomst’ van Alles is Gezondheid, gaan wij met ervaringsdeskundige Alinda Scheepers en inhoudelijk expert Carin Cuijpers op maandagmiddag 10 december 2018 in op de volgende vragen:   

  • Opgroeien in armoede, hoe is dat voor die kinderen?
  • Wat zijn de gevolgen voor hun gezondheid, sociale leven en toekomstperspectief?
  • Zijn we in Nederland ambitieus genoeg in de bestrijding van kinderarmoede?
  • Hoe zou je kinderarmoede in de wijk kunnen aanpakken en de gezondheid verbeteren? 

Met het webinar willen we een steentje bijdragen aan de prioritering van het vraagstuk en krijgt u tips hoe je kinderarmoede kan aanpakken. Met als onderliggende boodschap: benut wat er al is en leer van de ervaringen van anderen.

 

Programma

Alinda Scheepers: nooit meer piekeren over een kinderfeestje
Wanneer we het hebben over armoede dan gebruiken we vaak cijfers en feiten: het gaat dan over gemiddelden. Maar armoede gaat over mensen, gezinnen en kinderen, die dagelijks proberen te overleven. Het probleem krijgt pas een gezicht als we afstappen van het grote verhaal. We gaan daarom in gesprek met ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting, Alinda Scheepers
Momenteel is zij outreachend straatwerker voor dak- en thuislozen in Eindhoven en coach voor andere ervaringsdeskundigen (in opleiding). Tijdens de uitzending deelt Alinda enkele persoonlijke ervaringen hoe zeer armoede ingrijpt in iemands (gezins)leven en wat haar manier is (geweest) om aan de situatie te ontsnappen. 

Carin Cuijpers: van armoedeverlichting naar gezondheidsbevordering
Carin Cuijpers is gezondheidswetenschapper, heeft verstand van preventiebeleid en richt zich als maatschappelijk ondernemer met de GeluksBV op sociale innovaties op het gebied van geluk en gezondheid. Ze is gespecialiseerd op thema’s zoals toenemende armoede, groeiende eenzaamheid, gezondheidsachterstanden, laaggeletterdheid en integratie van nieuwkomers. Maar bovenal wil Carin zorgen voor impact. 
In dit webinar neemt zij ons mee naar de Geweldige Wijk. In zo’n buurt is het normaal dat we elkaar helpen. De aanpak richt zich op het reduceren van (toxische) stress bij kinderen en gezinnen in armoede, zodat er weer ruimte in het hoofd ontstaat om aan gezondheid te werken. Laten we eens kijken hoe dat uitpakt in Meppel…

Hans Christiaanse: kinderarmoede in Nederland is onacceptabel
Net als bij laaggeletterdheid, bestaat er een sterk verband tussen armoede en gezondheid. Hoe armer een kind of gezin, hoe ongezonder de situatie. Volgens Hans Christiaanse, adviseur bij Alles is Gezondheid en presentator van het webinar, moeten we daar een doorbraak in zien te krijgen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Missing Chapter Foundation en Alles is Gezondheid, hebben daarom de handen ineen geslagen.
Met elkaar richten zij de landelijke alliantie Kinderarmoede en Gezondheid op. Doel: in 2030 zijn kinderen niet meer de dupe van armoede en vervallen er geen nieuwe gezinnen meer in armoede. In het webinar geeft Hans een korte toelichting.

Wanneer
De (live) uitzending vindt plaats op maandag 10 december 2018, 14.00-15.00 uur. Tijdens het webinar bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen.

Aanmelden
Deelname aan het webinar is gratis. U hoeft hiervoor niets te installeren: aanmelden met uw mailadres is voldoende. Schrijf u hier in.
Daarna ontvangt u een bevestiging en agendaverzoek.

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum